Vad innebär flyttstädning?

 In Tips & Råd

Om du nyligen har sålt din bostad, har det med största sannolikhet skrivits in i köpekontraktet att du som säljare har en skyldighet att flyttstäda bostaden. Men vad innebär egentligen flyttstädning? I denna artikel ger vi dig svaret!

Så mycket mer än bara en veckostädning…

Att flytta till en ny bostad är oftast väldigt roligt, men det tillkommer även en och annan uppgift som är väldigt påfrestande. Bortsett från allt pappersarbete som behöver göras och alla möbler som behövs flyttas till den nya bostaden, är du som säljare tvungen att städa ur ditt gamla boende. Något som inte helt otippat brukar kallas för flyttstädning.

Flyttstädningen innebär att du som säljare har ett ansvar av att grundligt rengöra i princip samtliga ytor i samtliga rum. Detta inkluderar såväl kök som sovrum, badrum, vardagsrum, tvättstuga och eventuella andra utrymmen.

Hos oss på Viklunds Städ är det viktigt att du snabbt och smidigt ska kunna beräkna vad priset för flyttstädning är för just dig. Detta kan du göra med hjälp av vår kalkylator – välj enkelt storlek på bostaden och vilket månadsdatum du önskar hjälp så får du ditt pris direkt!

Vad innebär flyttstädning?

Flyttstädning steg-för-steg

För att ge dig en bättre bild av sådant som brukar inkluderas i flyttstädningen, tänkte vi nedan gå igenom vilka städuppgifter som vanligtvis inkluderas i köpekontraktet:

Samtliga rum

 1. Rengöring av målade ytor – Ytor som lister, dörrkarmar, trösklar och liknande som är målade, ska grundligt rengöras från damm och eventuella fläckar.

 

 1. Fönsterputsning – Bostadens alla fönster ska grundligt putsas, både på in och utsida. Även fönsterbågar och eventuella persienner ska göras rent från damm.

 

 1. Rengöring av dörrar – Samtliga dörrar i bostaden ska grundligt rengöras från damm och smuts. Torka av dörrarnas alla sidor och glöm inte heller att torka av handtagen.

 

 1. Damma av eluttag – Apparaturer som eluttag, strömbrytare, telefonjack och liknande ska även dem rengöras från damm och eventuell smuts.

 

 1. Rengöring av tak, golv och väggar – Även dessa ska i samtliga rum rengöras grundligt för att eliminera damm och eventuell smuts.

 

Kök

 1. Rengöring av ytskikt – Då köket i de flesta bostäder är väl använt och får utstå stänk från olja, är det viktigt att samtliga ytskikt rengörs grundligt.

 

 1. Kyl och frys – Ska båda två tömmas på innehåll, frostas av och torkas ur. Tänk på att även göra rent på ovan- och baksida.

 

 1. Spis och ugn – På samma sätt som kylen och frysen måste rengöras på såväl ut- som insida, samt bakom, gäller samma sak spisen och ugnen.

 

 1. Fläkt – Även fläkten ska rengöras grundligt på såväl ut- som insida. Om det är möjligt ska filtret tvättas av, alternativt bytas ut.

 

 1. Diskbänk, diskmaskin och disko – Ska samtliga rengöras. Tänk på att vara extra nog med kran och diskho och glöm inte heller att rengöras diskmaskinens insida.

 

 1. Övrig inredning – Som köksskåp, lådor, hyllor och liknande, ska alla rengöras på både in- och utsida.

 

Badrum/tvättstuga

 1. Dusch och/eller badkar – Ska noga rengöras på alla sidor. Detta inkluderar även duschkabin, blandare, duschhandtag, slang, golv och väggytor, samt badkarets sidor. Även golvbrunnen måste tömmas och rengöras.

 

 1. Rengöring av porslin – Allt porslin som toalett och handfat, ska noga rengöras och även kalkas av vid behov. Tänk på att dessa också (i de flesta fall) behöver mest omsorg samtidigt som det finns många svåråtkomliga ytor. Var därför väldigt noga när du rengör dessa och tänk även på att rengöra kranen vid handfatet.

 

 1. Vattenledningar – Samtliga vattenledningar/rör som finns synliga ska göras rent.

 

 1. Övrig inredning – Annan inredning som speglar, skåp, handduksställ och liknande ska även dessa göras rent. Skåp ska även rengöras på både in- och utsida.

 

 1. Tvättutrustning – Innehåller våtutrymmet eventuell tvättutrustning som tvättmaskin eller torktumlare, ska även dessa rengöras på in- och utsida. Tänk på att även tömma filter.

 

Övrigt

Precis på samma sätt som bostadens insida ska rengöras och lämnas över i gott skicka, ska även eventuell tomt, balkong/uteplats och förråd/garage överlåtas rena och fina.

 

Ta hjälp av Viklunds Städ  

Om du känner att varken tiden eller orken räcker till att genomföra flyttstädningen, kan du med fördel ta hjälp av oss på Viklunds Städ. Vi tar ett heltäckande ansvar för din städning i Stockholm så att du kan fokusera på det som är viktigast – att flytta in i ditt nya hem.

När du anlitar oss har du dessutom möjligheten att utnyttja RUT-avdraget, vilket innebär att du kan dra av hela 30% av arbetskostnaden. Om man jämför den tid och energi det tar att utföra städningen, kontra priset för att anlita en professionell firma, så lönar det sig många gånger att ta hjälp.

Om du är intresserad av att veta mer om vad som ingår, kan du med fördel kolla in vår tjänstesida som rör flyttstädning. Tveka inte heller på att ta kontakt med vår trevliga och kunniga personal ifall du har några ytterligare funderingar eller önskar en kostnadsfri offert. Du når oss enkelt på 08 – 760 66 11, varmt välkommen!

Recent Posts
par som flyttat in i ny lägenhet