Test av sladdlösa dammsugare

 In Tips & Råd

Klassiska dammsugare med sladd och moderna robotar i all ära – den sladdlösa dammsugaren är fortfarande en populär variant som gör rent hus i många bostäder.

En sladdlös dammsugare skiljer sig från en traditionell variant på ett flertal sätt. Den uppenbara detaljen är förstås sladdfriheten som ger en smidighet när man inte behöver flytta på krukväxter och annat som riskerar att vältas av sladden när man är på jakt efter dammsugaren. Om man bara kommer ihåg att ladda upp batteriet efter användning så finns det i stort sett bara fördelar med trådlöst – men hur länge batteriet håller varierar givetvis från modell till modell.

Nedan följer ett test av några kvalitativa sladdlösa dammsugare, men först lite generella tips och råd.

Fördelar och nackdelar med sladdlösa dammsugare

Vad finns det för fördelar och nackdelar med sladdlösa dammsugare? Den största fördelen har vi redan varit inne på, den smidighet och frihet du får när du slipper sladden som hindrar och är i vägen när du ska in i hörn. Du behöver aldrig fundera på räckvidden när du använder en sladdlös dammsugare vid hemstädning.

Den stora nackdelen är att det ofta är svårt att hitta en sladdlös dammsugare med lång batteritid. Inte minst kan detta vara ett problem om du bor i ett större hus. När du har dammsugit klart där uppe så vill du kanske inte vänta på att maskinen ska laddas upp innan du börjar dammsuga nedervåningen. Med tanke på detta har vi lagt stor vikt vid batteritiden när vi nedan testar sladdlösa dammsugare. En annan grundläggande egenskap som kan variera stort mellan olika modeller är uppsugningsförmågan. Häpnadsväckande många dammsugare får upp alldeles för lite damm – till och med en helt ny påse.

Hur ska man då tänka när man ska införskaffa en sladdlös dammsugare?

Slarva inte med researchen. Det är självklart viktigt att kolla olika tester och jämförelser. Det är också viktigt att tänka igenom dina specifika behov ordentligt innan du slår till. Klarar den av djurhår, finns filter för allergiker, kan man välja olika munstycken etcetera. Vill du få valuta för pengarna så gäller det att vara noggrann.

Här är några av de bästa modellerna som vi har testat:

Dyson V8 Absolute
Detta är en riktig topprodukt där det höga priset är det enda minuset. Fungerar som två dammsugare i en då den både kan suga upp smulor från frukostbordet och göra golvet rent. Du kan välja mellan flera vassa munstycken, bland annat ett som är perfekt för mattor. En annan fördel är det mjuka huvudet som gör att du inte riskerar några repor på golvet.
Cirkapris: 5 500:-

Philips PowerPro Duo FC6172
Philips har på senare år gjort sig kända för sin PowerCyclone-teknik som gör att dammet lättare samlas upp. Detta är möjligt genom att dammet som sugs upp hamnar i en cyclonisk kammare där luft och damm separeras. Denna dammsugare fungerar både på stora och små ytor och går att använda både med och utan skaft. Det finns även ett speciellt munstycke för päls och annat djurhår.
Cirkapris: 2 700:-

Bosch Athlet BBH52550
Den här maskinen har blivit bäst i test ett flertal gånger. Framförallt är denna Bosch ett suveränt komplement till den vanliga dammsugaren, då skaftet inte går att ta bort. Men den har den kanske bästa sugförmågan av alla dammsugarna vi har testat. Batteriet tar en stund att ladda, men ger lång dammsugartid så du behöver inte ladda upp den gång på gång.
Cirkapris: 2 300:-

Recent Posts
Showing 3 comments

Leave a Comment

Återvinning av gamla färgburkarVårdplikt av hyresrätt