13 städtips som underlättar hemstädningen

 In Tips & Råd

Att städa hör inte till mångas favoritsysslor, men som tur är finns det en hel del fiffiga städtips som underlättar hemstädningen och ger dig ett strålande rent hem. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss utav dessa tips!

 

städtips

 

Städtips i kök 

Köket är idag den plats där många familjer spenderar mest tid, både med varandra men också vid middagsbjudningar. Det blir således lätt smutsigt samtidigt vi vill göra allt för att behålla det så rent och finns som möjligt – hela tiden. Men hur lyckas man egentligen med detta? Genom nedanstående tips såklart:

 

 1. Lämna inte kvar disk – För att behålla ett rent kök bör du aldrig lämna kvar disk i vasken, utan istället ta hand om den direkt. Om du handdiskar bör du börja med det som är minst smutsigt och sedan avsluta med kastruller och liknande som oftast är skitigast. På så sätt sparar du även på diskmedel och miljön!

 

 1. Få en skinande ren diskbänk – Många upplever att diskbänken får en smutsig hinna som bidrar till att den upplevs som smutsig. Man försöker febrilt att få bort detta med en trasa och diskmedel, utan resultat. För att få en skinande ren diskbänk bör du istället placera en skvätt vinäger och ett par droppar diskmedel på bänken, för att sedan torka av den med en trasa.

 

 1. Bli kvitt mögel & smuts i fogar – Kakel i kök är väldigt vackert och omåttligt populärt. Det är dock inte ovanligt att både mögel och smuts fastnar i kakelfogarna, vilket bidrar till en ”smutsig” känsla. För att bli kvitt detta kan du placera ättiksyra mellan fogarna och låta det verka ett par minuter. Ta därefter en borste och gnugga.

 

 1. Få en skinande ren spis – Likt diskbänken kan spisen lätt bli smutsig efter många års användning. För att få en skinande ren spis kan du med fördel hälla en på en skvätt galltvål som du sedan gnuggar in med trasa eller borste. Låt därefter galltvålen verka i 5–10 minuten innan du torkar av den med en lätt fuktig trasa.

 

 1. Bli kvitt dålig lukt i kylskåpet – Ett illaluktande kylskåp är ingenting som är särskilt trevligt. För att bli kvitt den dåliga lukten, kan du med fördel rengöra kylskåpet med ättiksyra, vilket tar bort även de allra tuffaste odörerna såsom mögel. Vid behov kan du även placera en citronhalva i skåpet över natten.

 

 

Städtips i toalett/badrum 

Även toaletterna och badrummen är utrymmen som vi helst gärna vill hålla rena. Följer du nedanstående tips kommer du få ett skinande ett badrum, utan några som helst kemikalier eller starka medel:

 

 1. Bli kvitt mögel i fogarna – Precis som i köket är det inte ovanligt att det bildas mögel mellan kakelfogarna, speciellt i duschutrymmet. Även här kan du använda samma metod som i köket men låt istället ättikan verka mellan fogarna i en eller två timmar. Ta sedan en tand- eller diskborste och gnugga. Voila!

 

 1. Få en skinande ren toalett – Många hushåll upplever att deras toalett blir gul eller missfärgad, trots att man använder sig utav WC-rent eller andra kemikalier. Prova istället att använda ättika som får verka i ett par timmar och använd därefter toalettborsten för att gnugga. Är den fortfarande missfärgad kan du även testa att använda citronsyra istället för ättika.

 

 1. Få en skinande ren duschkabin – På samma sätt som diskbänken i köket kan få en smutsig hinna, kan samma sak drabba din duschkabin. För att få en skinande ren duschkabin kan du blanda ett par droppar diskmedel, en skvätt ättika och varmt vatten som du sedan använder tillsammans med en trasa.

 

 1. Gör rent missfärgat porslin – Likt toalettstolen kan även handfatet, badkaret eller annat porslin bli missfärgade och gulna. Ett bra tips för att få skinande porslin igen är att rengöra det med bakpulver.

 

 1. Använd raklödder på speglar – Badrumsspeglarna är många gånger svåra att hålla rena samtidigt som de ständigt immar igen vid duschning. För att slå två flugor i en smäll kan du med fördel gnugga in ett tunt lager med raklödder på spegeln som du sedan avlägsnar med papper eller trasa. På så sätt blir spegeln skinande ren samtidigt som den inte kommer att imma igen något mer.

 

Städtips i sovrum

Sist men inte minst hade vi tänkt dela med oss utav tips som underlättar städningen i sovrummet:

 

 1. Bli kvitt fläckar på sängkläder – Fläckar som uppkommit av mat eller liknande kan många gånger vara svårt att få bort från sängkläderna. De allra flesta fläckar brukar dock gå bort med hjälp av koncentrerad galltvål. Häll tvålen direkt på fläcken, gnid in ordentligt och låt sedan verka i ungefär 20 minuter. Gnid därefter in igen och använd även lite vatten på fläcken, tillsätt mer tvål vid behov och fortsätt gnugga tills fläcken är borta.

 

 1. Få bort unken lukt från möbler – Idag är det populärt att handla på second-hand och många köper äldre byråer eller garderober. En del upplever däremot en unken lukt från möblerna som man inte vet hur man ska få bort. Placera ett par glas med ättika i byrån eller garderob och låt stå tills lukten försvunnit, vanligtvis tar det inte mer än ett dygn.

 

 1. Låt inte saker ligga – Tröjan på golvet, byxorna på stolen och resten utav kläderna på sängkanten. Många utav oss har en tendens att låta saker ligga kvar på golv och annat, vilket både ger ett stökigt intryck samtidigt som det lättare bildas damm. Ta istället för vana att alltid vika in kläder i garderoben och finns det någonting i sovrummet som inte ska vara där – ta bort det direkt!

 

Ta hjälp av Viklunds Städ 

Om du däremot känner att varken tiden eller kraften inte räcker till för att städa hemma, kan du med fördel ta hjälp av oss på Viklunds Städ, vilket gör att du garanteras ett perfekt resultat och ett rent hem.

När du anlitar oss har du dessutom möjligheten att utnyttja RUT-avdraget, vilket innebär att du kan dra av hela 30% av arbetskostnaden. Om man jämför den tid och energi det tar att utföra hemstädningen, kontra priset för att anlita en professionell firma, så lönar det sig många gånger att ta hjälp.

Om du behöver hjälp med städningen, har några ytterligare frågor eller önskar en kostnadsfri offert, tveka inte på att kontakta vår trevliga och kunniga personal. Du når oss enkelt på 08 – 760 66 11, varmt välkommen!

Recent Posts