Städa efter julen

 In Tips & Råd

Allt roligt har ett slut och detta gäller i allra högsta grad även för julen. Vi minns väl alla hur Alfons Åbergs hurtfriska farmor vaggade omkring med skurkäppen i högsta hugg och städade medan Alfons och hans pappa satt och surade i soffan i samband med att julen tagit slut? Ska man då inta farmoderns sätt att se på saken och hugga in och städa efter julen och hur gör man det på bästa sätt? Det ska man göra och vi har några tips.

Att städa efter julen är ett relativt stort projekt. Inte minst känslomässigt då man ska ta bort allt mys och alla härliga attiraljer och åter göra plats för den trista, tunga vardagen igen. Det blir definitivt på många sätt: det är slut på all god julmat, det är slut på ledighet och det är slut på allt mys som hör julen till. Det är klart att det är lite deppigt. Men, det måste göras: julen inträffar en gång om året och man måste också – som Alfons farmor sa – lära sig att omfamna det trista för att fullt ut uppskatta det roliga.

Tips för hur du ska städa efter julen

Vi tänkte rada upp några snabba tips som kan ge en mer skonsam resa till ett hem fritt från tomtar, granar, adventsljusstakar och annat. Låt oss rada upp dessa, men innan dess så ska vi även säga följande: du har trots allt en ganska lång tid på dig. Se till att njuta av julen så länge det är möjligt. Först vid tjugondagknut ska allting vara borta. Du kan gott ligga i soffan, lyssna på Carolas Jul från Betlehem och äta chokladpraliner några dagar extra. Det är ett år till nästa gång.

 • Granen

  Om du har en vanlig gran så kommer denna att barra en hel del i samband med att den ska slängas. Det här kan du motverka genom att klä in den i en sopsäck innan du kastar den. Se även till att lägga ut lite täckande material längs vägen du ska gå på inomhus – exempelvis papper. Det gör städningen enklare. Och: kom ihåg att separera granen från plasten i samband med återvinningen. Granen kommer att användas för uppvärmning och för biobränsle. Plasten ska å sin sida sorteras separat.

 • Julsakerna

  Ta fram kartonger som verkligen rymmer allting. Börja med att damma av alla saker innan du – försiktigt – lägger dem i kartongen. Se till att lägga känsligare saker i papper så att de inte går sönder. Att damma av alla saker innan kommer du att få nytta av så fort nästa jul nalkas och de åter ska användas.

 • Gardiner och textilier

  Ladda upp tvättmaskinen och se till att du tvättar upp alla textilier inför nästa års jul. Det ger dig en bättre start. Passa även på att tvätta fönstren i samband med att julgardinerna plockas ned. Du får sällan en bättre chans än vid glappet mellan vanlig gardin och julgardinerna.

 • Julbelysningen

  De flesta kan relatera till ormgropen man får i händerna i samband med att man plockar fram all belysning inför julen. Ett enda stort virrvarr av kablar som kräver både tid, ansträngning och – inte minst – frustration för att reda ut. Här kommer ett enkelt tips: använd en galge. Genom att rulla upp belysningen på en galge slipper du virrvarret. Det är dessutom yteffektivt då du kan hänga upp denna nere i källaren.

 • Julgranskulorna

  Hur många har kvar sina originalförpackningar och i så fall – hur lätt är det att placera kulorna i dessa? Vårt tips är att du lägger dem i en tom äggkartong. Det ger dig dels en effektivare resa och dels också en bättre överblick när du ska plocka fram dem igen.

Där hade vi några snabba tips på hur man kan städa efter julen och hur man kan få detta, aningen sorgliga, projekt att gå lite lättare. Lycka till!

Recent Posts
luftrenaresmart textilförvaring