Smart textilförvaring minskar dammet i hemmet

 In Tips & Råd

Det är omöjligt att helt förhindra uppkomsten av damm i ett hem. Däremot så finns det vägar som leder till minskad förekomst av detta och en smart textilförvaring är definitivt en sådan. Vi tänkte gå igenom lite kring andra saker som kan leda till ett mer dammfritt hem och därigenom också ge dig en bättre innemiljö. Men först – hur ser en smart textilförvaring ut?

Den absolut smartaste textilförvaringen är att rensa undan. De flesta har mer textilier än vad de använder och textil är en dammsamlare av rang. Genom att plocka undan och skänka till bättre behövande så får man också mindre damm i det egna hemmet. Men, så klart – du kommer ändå att behöva använda lakan, kläder och handdukar.

Det bästa sättet att förvara tyngre textilier såsom just lakan, gardiner och handdukar är att se till att dammet inte kommer in så bra – det kan du göra genom att investera i boxar som går att försluta med hjälp av dragkedja; exempelvis Ikea säljer prisvärda lösningar för textilförvaring som verkligen kan reducera dammet. Kom dock ihåg att göra rent ovanpå dessa.

Andra tips för att minska dammet i hemmet

Där hade vi ett smart tips gällande förvaring av textilier. Detta kommer emellertid inte att ta bort allt damm och påverka hela din innemiljö och behovet av daglig städning positivt. För att detta ska ske så krävs mer uppoffringar och åtgärder. Exempelvis enligt följande:

 • Luftrenare

  En luftrenare suger in dammpartiklar som fastnar i ett HEPA-filter. Detta ger dig en friskare och fräschare luft inomhus. Det vanliga är att allergiker och mer känsliga personer använder sig av luftrenare, men vi skulle säga att lösningen passar betydligt fler. Särskilt om man bor i större städer så kan det finnas ett värde i att, på ett relativt enkelt och billigt sätt, ge sig själv en bättre luft inomhus.

 • Rengör blommor och växter

  Dina blommor samlar, bokstavligt talat, damm. Det tänker man inte på – man ser bara det gröna, vackra och friska. Men, blommorna måste även de rengöras och torkas av. Något som emellertid är enkelt. Antingen kan du välja att spola av växterna inne i duschen för en mer grundlig rengöring eller också så kan du välja att spraya med vatten och – försiktigt – torka av med en trasa.

 • Byt sängkläderna

  Många skulle få en chock om de granskade sängkläderna mer ingående genom ett förstoringsglas. Damm, kvalster och andra otrevliga saker samlas en masse i sängen och det är allt annat än fräscht. De flesta byter sina sängkläder allt för sällan. Rekommendationen ligger på att man gör det åtminstone varannan vecka. Du ska även vädra och skaka av dem innan du lägger på de nya lakanen, örngotten och påslakanen.

 • Plocka undan småsakerna

  Ett minimalistiskt hushåll samlar på sig mindre damm än ett hem där man har många föremål framme. Väljer man den senare lösningen så får man också vara beredd på att låta både dammvippa och dammsugare arbete för högtryck. Vårt råd är att man plockar undan lite. Alla prydnadssaker kanske inte behöver vara framme – det kanske är möjligt att alternera dem emellan? Det ger mer rymd, mer luft och ett fräschare intryck. Detta utöver att dammet reduceras avsevärt. Plocka bort lite.

Recent Posts
vardagsrum pyntat för julenkvinna med allergi - överkänslighet mot dammkvalster