Möbeltvätt hemma – tips och råd

 In Tips & Råd

Alla möbler behöver en liten uppfräschning då och då. Är möbeln av textil eller läder bör du dock tänka till innan du går loss med tvättsvampen. Kan du riskera att skada möbeln om du använder ett visst sorts rengöringsmedel, eller om du blöter ner möbeln? Extra viktigt är detta för möbeltvätt av stoppade möbler, eftersom möbler med avdragbart tyg normalt går att tvätta och oftast till och med har tvättråd på insidan av tyget.

”Här vill vi ge dig några tips och råd kring hur du på bästa sätt kan tvätta dina möbler hemma, och få rena och fräscha möbler som både ser trevligare ut och håller längre.”

Är din möbel hårt nedsmutsad, och du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga för att tvätta den, kontakta oss så hjälper vi dig. Vi är experter på allt inom hemstädning Stockholm. Här vill vi dock ge dig några tips och råd kring möbeltvätt hemma, så att du kan få rena och fräscha möbler som både ser trevligare ut och håller längre. Så länge du är tålmodig och varsam så kommer du att lyckas utmärkt med att tvätta dina möbler hemma.

Möbler med avtagbar klädsel

Dessa typer av möbler är ofta väldigt lätta att rengöra. Avdragbar klädsel gör att tyget sitter aningen sämre än på stoppade möbler, men i gengäld blir de betydligt lättare att hålla rent. De flesta möbeltextilier som går att dra av kan du tvätta i maskin, men titta alltid på tvättrådet eller läs skötselanvisningarna noggrant. Du kan behöva tvätta tyget för hand. Ett bra tips när du tvättat klädseln är att dra på tyget igen medan det fortfarande är lite fuktigt. När tyget torkar drar det nämligen ihop sig och kan vara betydligt svårare att dra på.

Stoppade möbler i textil

Har du en stoppad möbel kan du inte dra av klädseln, utan måste tvätta tyget där det sitter. Grundpremissen är då att försöka använda så lite vatten som möjligt, och att vara mycket försiktig när du gnuggar på fläckarna. En tiondel ättika och resten ljummet vatten är en bra utgångspunkt för rengöring av möbler. Andra alternativ att blanda vattnet med är bikarbonat, eller flytande tvättmedel. Applicera blandningen på en mikrofiberduk och gnugga försiktigt på fläckarna en stund i taget. Upprepa proceduren några gånger tills du märker att fläcken börjar ge sig. Låt sedan möbeln självtorka.

Återfettning viktigt vid tvätt av skinnmöbler

Har du en skinnsoffa eller en skinnfåtölj så är det viktigt att rengöra den då och då. Samt att alltid återfetta klädseln efter möbeltvätt. Skinnmöbler som inte återfettas blir efter ett tag torra och spricker, något som tyvärr är ganska vanligt hemma hos de som inte läst på om möbelskötsel.
Skinn- och lädermöbler rengörs bäst med galltvål, som du hittar på till exempel Hemtex. Följ bruksanvisningen på förpackningen och tvätta hela soffan på en gång. Efter rengöringen kan du återfetta med vanligt läderfett som du köper hos en skomakare.

Recent Posts

Leave a Comment

dammsugare på mattaluktsanerad lägenhet. tips på hur du blir av med dålig lukt