Klarar man sig utan dammsugare?

 In Tips & Råd

Går det att hålla fint hemma utan el? Med bara en sop och dammtrasa. Klarar man sig utan dammsugare?

De flesta väljer att ha en dammsugare i hemmet. Många har till och med två för att enkelt kunna dammsuga på olika våningar utan att behöva bära den mellan våningarna. Men dammsugare är egentligen inget måste och de har också en begränsad livslängd. Det finns alternativ som låter mindre, gör minst lika rent och är mer flexibelt.

När måste andra alternativ väljas?

När elen saknas

Vanligaste orsaken till att städa utan dammsugare är att man inte har tillgång till el. Det kan vara i sommarstugor där man visserligen kan ha batteridrivna dammsugare men där batteriet snart kommer ta slut. Då kan det vara bättre att satsa på riktigt bra städprodukter så man kan hålla rent utan behov av el.

Du slipper oljudet

Andra väljer bort dammsugaren på grund av den ljudnivå som de ger. Även om tillverkarna satsar stora resurser på att forska fram dammsugare med mycket låg ljudnivå så är det trots allt en kraftig motor som ska driva den. Personer som är känsliga för ljud kan helt enkelt uppleva dammsugaren så jobbig att man söker andra alternativ.

I detta fall är även hemstädning en lösning. Städföretagen kan ju städa medan man själv inte är hemma. Men samtidigt innebär det en kostnad.

Alternativ för golvet

För dig som inte vill ha dammsugare finns ett par alternativ. Framförallt är det olika modeller av sopar och moppar som går att använda.

  • Sopar. I alla hem bör det finnas en enkel kökssop. En sop som används för att sopa upp matrester och annat lite större som hamnar på golvet. Enkel, billig och smidig att använda.
  • Mopp. Ska man däremot ställa bort dammsugaren bör man satsa på ett lite dyrare alternativ. Städföretag som rengör i offentliga lokaler brukar ha en mopp där olika ”rengöringstyg” sitter under den breda moppskivan. Dessa tyg väljs helt beroende på hur rengöring ska ske. Vissa är till för sopning och grovrengöring vilket är den man ska börja med. Med viss teknikträning går det snart mycket snabbt att sopa hela golvet. Därefter byter man till en trasa som fuktas lätt varpå golvet moppas. Dessa är betydligt mer effektiva än de klassiska mopparna med mängder av trådar.

Extra rent med skrapa

Blir det helt rent efter att man dammsugit/sopat och sedan torkat golvet? Många tror det men allt beror på vilken våtmopp som man använder. För det finns en risk att smutsen bara ”smetas omkring”. Det är lätt att testa.

Sopa golvet, våttorka det och ta sedan fram en duschskrapa. Skrapa golvet sekunderna efter att det våttorkats, dvs. innan det hunnit torka. Vad visar sig vid skrapan? Allt för ofta är det svart smuts som alltså påvisar att smutsen bara torkats omkring.

 

Recent Posts
smart förvaring i hallenriktlinjer inför flyttstädning