Publicerad

Hur länge håller en diskmaskin?

hur länge håller en diskmaskin

Diskmaskinen är mångas favorit i köket. Den förenklar hushållsbestyren väsentligt för såväl som singelhushåll som familjer. Så länge man hjälps åt att tömma och plocka i den vill säga. Visst är det många som säger sig trivas med att diska för hand. Men för de flesta hushåll som skaffar sig en diskmaskin finns det ingen återvändo.

”Här går vi igenom några saker som är bra att tänka på när du ska köpa ny diskmaskin. Samt vad du kan förvänta dig för livstid beroende på vad för typ av diskmaskin du köper”

Men hur länge håller en diskmaskin?

I tid är det naturligtvis svårt att säga på rak arm, eftersom det helt beror på hur mycket maskinen körs. Olika maskiner håller också olika hög kvalitet, och kvaliteten avspeglar sig så gott som alltid i priset. Även om faktorer som design och extra funktionalitet också spelar in. Här går vi igenom några saker som är bra att tänka på när du ska köpa ny diskmaskin.

Priset avgör kvaliteten

När det kommer till diskmaskiner så får du vad du betalar för. Men det du betalar för kan vara antingen hållbarhet, design eller specialfunktioner som tidsinställning osv. Vissa maskiner har alla tre.
Om det är hållbarhet du är ute efter så ska du välja ett välkänt märke som erbjuder en generös garanti. En sådan maskin kan gott och väl hålla för daglig användning i mer än tio år. Men kanske vill du förutom bra hållbarhet även ha en exklusiv design på din diskmaskin, eller kunna välja mellan många olika program för diskningen? Då är du uppe i den allra högsta prisklassen, och kan få betala mellan 20 000 och 30 000 kronor. Då får du å andra sidan en diskmaskin i världsklass som kan hålla väldigt länge.

Välj bort specialfunktioner

De flesta av oss nöjer oss kanske med en diskmaskin som gör rent, inte låter för mycket och håller länge. Välj då en bra basdiskmaskin utan prålig design och en rad specialfunktioner. En kvalitativ basdiskmaskin kan du få för så lite som fem tusen kronor och den kan ändå hålla uppemot tio år.

Du bör som sagt satsa på ett lite mer välkänt märke och försäkra dig om att just den modell du väljer verkligen är tänkt att användas dagligen. Det egentliga måttet på hur länge en diskmaskin håller är ju hur många diskar den kan köra innan den klappar ihop. En maskin som bara körs då och då kan ju hålla många år utan att egentligen hålla särskilt hög kvalitet. Budgetdiskmaskiner brukar ha en livslängd på ungefär 600 diskar, vilket så klart är på tok för lite för den som vill använda maskinen dagligen.

Billig maskin bäst för den som diskar lite

Det sistnämnda kan vara värt att tänka på för den som bara använder diskmaskinen någon gång ibland. Då kan det vara mest prisvärt att välja en billig maskin, eftersom man ändå kan räkna med att den kommer att hålla länge.
Är ni däremot en familj och har behov av att köra maskinen dagligen, välj ett kvalitetsmärke med lång garantitid, det kommer att löna sig i längden.

Ta hand om din diskmaskin

Till sist är livslängden på din diskmaskin naturligtvis också en fråga om hur väl du tar hand om den. Genom att ha det välstädat i köket och skölja av innan du sätter in disk så förhindrar du att smuts och fett kommer in i diskmaskinen i onödan.
Du ska också vara noga med att rengöra diskmaskinens filter ofta. De kan tas loss och rengöras, och de kan även bytas ut om de går sönder. Att kalka av diskmaskinen då och då, särskilt om ni har hårt, det vill säga kalkrikt, vatten där ni bor, är också en åtgärd som hjälper maskinen till ett längre liv.