Publicerad

Hur länge håller en dammsugare?

dammsugare på matta

Dammsugare är lite som mikrovågsugnar, man vill ha en som inte kostar för mycket och som gör det den ska. Många bryr sig inte särskilt om vad det är för märke utan tar en dammsugare som kanske fått bra betyg i ett test och som säljs till kampanjpris.

”Ofta byts dammsugare ut om de börjar låta eller får dålig sugförmåga. Men i många fall behöver man bara rengöra dammsugaren ordentligt för att den ska fungera fint igen”

Det är alltså lite slit-och-släng över dammsugare och det är synd. En bra dammsugare som tas om hand på rätt sätt kan hålla väldigt länge, och då talar vi om livslängder på över tio år. Inte illa för ett städredskap som många använder flera gånger i veckan när de städar hemmet. Ofta byter man ut dammsugare om de låter mycket eller får dålig sugförmåga. Men i många fall behöver man bara rengöra dammsugaren ordentligt för att den ska fungera fint igen.

Välj en dammsugare från ett välkänt märke

När du ska köpa en dammsugare gör du bäst i att välja en modell av ett välkänt märke. De stora tillverkarna har produkter i olika prisklasser och med olika prestanda. Det är dock alltid tydligt vad du får för pengarna och de lämnar alltid garanti.

De flesta dammsugare är ganska lika varandra till utseende och funktion, det som skiljer dem åt sitter under huven. Vi talar då främst om motorn, vars kvalitet och prestanda kan skilja sig åt rejält mellan tillverkare och modeller. Samt även hur dammsugaren är uppbyggd inuti och hur luften rör sig i den. De lite dyrare modellerna har mer att erbjuda på det här området, så är du beredd på att lägga ner lite mer så får du också en bra maskin.

Skötselråd

Vill du att din dammsugare ska hålla länge ska du vara försiktig när du använder den och ge den lite omtanke då och då.

  • När du dammsuger, dra inte dammsugaren i slangen för att få den med dig och låt den inte dunsa i väggar och hörn. Även om dammsugare har långa sladdar så är det bättre att koppla in den i ett eluttag i det rum du dammsuger i.
  • Dammsug aldrig upp väta, eftersom det kan skada motorn och andra delar.
  • Du ska också byta ut dammsugarpåsen direkt om den blir full, helst innan. När påsen är full så hindrar den luftflödet i dammsugaren och motorn slits i onödan.
  • Byt ut filtren regelbundet. Igenproppade filter hindrar luftflödet och gör sugförmågan sämre samtidigt som det också sliter på motorn. Minst en gång om året bör du byta ut eller rengöra filtren som sitter i dammsugaren.