Dammkvalster – orsak till dammallergi

 In Tips & Råd

Dammkvalster är de kvalster som orsakar störst problem i hemmet. De kan man hitta främst i sängen och de kan även vara orsak till allergi. Läs mer om dammkvalster – orsak till dammallergi.

Egentligen är ordet dammallergi felaktigt eftersom det inte finns någon allergi som inom sjukvården benämns som detta. Det är istället ett namn som många använder vid allergier mot sådant som finns i damm – som exempelvis kvalster. I detta fall handlar det om kvalsterallergi men man kan även vara allergisk mot annat i dammet. Det kan exempelvis vara pollen eller päls från djur som fångas upp av dammet och som man sedan reagerar på.

Dammkvalster kan alltså vara orsaken till allergiska reaktioner vilket innebär att man har kvalsterallergi. Det är därför man säger att dammkvalster kan vara orsak till dammallergi.

Eftersom det är samma symtom på flera allergier kan det vara svårt att tydligt avgöra vilken allergi man har utan tydliga tester som utförs av sjukvården. Vi problem med kliande ögon, rinnande näsa och nästäppa kan man kontakta sjukvården för provtagning.

Motverka problemet med dammkvalster

Kvalster är så små att man inte kan se dem med blotta ögat. Det är därmed svårt att tydligt avgöra om det finns kvalster kvar i hemmet eller inte. Men genom att städa och vädra ordentligt kan man minska risken för att kvalster ska trivas i sängen (där största förekomsten är).

Följande råd ger 1177.

  • Sänk luftfuktigheten. Kvalster trivs bäst om det är hög luftfuktighet och varmt.  På 1177 anger man att luftavfuktare inte rekommenderas utan att man istället bör vädra ofta. Det sänker både luftfuktigheten och sänker temperaturen.
  • Dammtorka istället för att dammsuga. När man dammsuger virvlar lätt kvalsterallergener upp vilket är negativt om målet är att minska mängden kvalster. Det är alltså bättre att använda en lätt fuktig trasa för att torka ytorna. Vill man dammsuga ska detta inte ske strax före man går och lägger sig. I annat fall är risken stor att man påverkas mer negativt.
  • Analysera. Har du symtom på kvalsterallergi kan en analys ske av dammet i en bostad för att se hur mycket kvalster det finns. Enklaste sättet är att kontakta en allergimottagning som kan förklara hur du bör gå tillväga.
  • Tvätta. Tvätta alla sängkläder minst varannan vecka och detta i minst 60 grader. Men se även över eventuella filtar och kuddar. Dessa kan man tvätta varannan månad. Att lägga in dem i frysen eller bastun är inte en långsiktig lösning. Visserligen kan de kvalster som finns i textilierna att dö men fortfarande kommer de allergiframkallande ämnena att vara kvar.
  • Använd skydd för textilier. Det finns specifika skydd som går att använda på sängar för att hålla bort kvalster från kroppskontakt. Dessa finns i flera olika material och skyddar effektivt enligt flera separata studier. Du kan använda skydden på madrassen men de finns även som överdrag för kuddar och dynor.

Kontakta oss för hjälp med att hålla ditt hem dammfritt. Hemstädning Stockholm – Viklunds Städ

Recent Posts
smart textilförvaringsmart förvaring i hallen