Byta snöre i persienn – en guide

 In Tips & Råd

Att själv byta snöre i en persienn är relativt enkelt gjort, följ bara med steg för steg i denna tydliga guide.

Det går att byta ut ett trasigt snöre i en persienn

En persienn är ett flexibelt och praktiskt alternativ till en rullgardin, tack vare de vinklingsbara lamellerna. Persienner är mycket lämpliga för att stänga ute sol och ljus under våra korta sommarnätter, för att hålla en sval inomhustemperatur när det är varmt ute eller för att skydda mot insyn. En bra persienn håller ofta år efter år, men eftersom snöret som binder samman lamellerna bär all tyngd är det persiennens svagaste punkt och behöver ibland bytas ut.

Byt snöre så här:

  • Många persienner sitter mellan två glasrutor och du kan behöva en skruvmejsel för att komma åt dem. Var försiktig så att inte för mycket trä och färg lossnar, om fönstret är av äldre karaktär och kanske har satt sig.
  • Ta loss persiennen och bär den till en rymlig arbetsplats. Lamellerna har en förmåga att samla på sig damm, så var förberedd på att det kan bli lite dammigt.
  • Det är en bra idé att passa på att rengöra lamellerna från damm noggrant innan du sätter igång med själva bytet av snöret.
  • Ta en titt på hur snöret sitter där det är helt. Knepet är att trä in snöret och föra det varannan framför och varannan bakom. Det kräver lite pill och koncentration. Ett sätt att göra det lite lättare är att fästa snöret vid en grövre synål.
  • När du kommer till den sista, tyngsta lamellen gör du en ordentlig knut. Knuten ska vara så stor att den inte går att dra ut genom hålet igen, det är viktigt! Häng sedan upp persiennen igen, och testa att den fungerar som den ska.

Varje gång du vinklar eller drar upp eller ned din persienn orsakar du lite slitage. Framför allt på snöret som binder samman persiennens delar. Det är oundvikligt, och eftersom man allt som oftast drar upp och släpper ned sina persienner dagligen kommer förr eller senare ögonblicket då snöret går av. Då brukar persiennen bli sned, eller inte gå att dra upp helt.

Även den mest ovana hemmafixaren kan klara av att byta ut ett trasigt persiennsnöre. För dig som känner dig osäker på om du vill anta utmaningen finns självklart alltid alternativet att vända sig till den montör som satte upp dina persienner från början. Eller till någon av de många firmor som säljer, installerar och lagar persienner för att få hjälp. Genom att anlita ett proffs för att byta snöre i en persienn slipper du slitet själv. Något som kan vara en praktisk lösning.

Att själv byta snöre i en persienn tar lite tid i anspråk

Att på egen hand byta ut ett trasigt snöre i en persienn är fullt möjligt, men det är lite tidskrävande och du måste vara noggrann. Sätt inte igång projektet när du är stressad, avsätt lite tid så att du kan utföra uppgiften i lugn och ro.

Recent Posts
Vårdplikt av hyresrätt