Få bort fettfläckar i köket

 In Tips & Råd

Fläckar från olja och annat fett uppstår lätt i ett kök, men kan vara desto svårare att bli av med. Ofta får man prova på sig fram med lite olika metoder tills man hittar rätt lösning för den aktuella fläcken. Vilken metod som passar bäst varierar, men genom att prova dig fram med lite olika lösningar blir du snart expert på att få bort fettfläckar i köket!

”Gemensamt för alla fettfläckar, ja för alla fläckar över huvud taget, är att ju snabbare du ger dig på dem, desto lättare blir de att få bort. Ta därför för vana att någon gång i veckan inspektera väggarna i köket efter fettfläckar”

Vi tänkte här gå igenom några effektiva sätt att få bort fettfläckar från tapeter. Gemensamt för alla fettfläckar, ja för alla fläckar över huvud taget, är att ju snabbare du ger dig på dem, desto lättare blir de att få bort. Ta därför för vana att någon gång i veckan inspektera väggarna i köket efter fettfläckar, så riskerar du inte att en fettfläck får sitta kvar och ”äta sig in” i underlaget.

Tänk på miljön

Visst finns det kemiska rengöringsmedel som är effektiva mot fettfläckar. Men då får man rent till ett alltför högt pris tycker vi. Städning måste inte ha en negativ miljöpåverkan, utan det går nästan alltid att få rent med hjälp av miljövänliga produkter. Oftast är det vanliga livsmedel man har hemma i skafferiet som fungerar bäst mot fettfläckar.

Prova de här metoderna om du fått fettfläckar i köket:

 • Potatismjöl
  Potatismjöl har en sugande förmåga, något som gör att det ofta fungerar utmärkt på fettfläckar. Ta en lätt fuktad tvättsvamp och använde den för att dutta på potatismjöl på fläcken tills den blivit ordentligt täckt. Vänta sedan någon halvtimme och dammsug sedan bort mjölet. Upprepa vid behov.
 • Galltvål
  Galltvål är ett riktigt universalmedel när det kommer till städning. För att använda den på fettfläckar ska du använda flytande galltvål och hälla på en fuktad tvättsvamp. Gnid in fläcken och vänta i ungefär en kvart innan du gnider på mer tvål. Därefter baddar du på vatten och torkar sedan upp med hushållspapper.
 • Bikarbonat
  Bikarbonat har en slipande effekt och är dessutom antiseptiskt. Här kan du göra ungefär som med potatismjölet, att du baddar på pulvret. Sedan gnuggar du försiktigt med en lätt fuktad tvättsvamp.
 • Citron
  Citron kan fungera alldeles utmärkt för att få bort fettfläckar. Blanda saften från en citron med ungefär en halv liter ljummet vatten, blöt en tvättsvamp och gnugga på fläcken. Upprepa handlingen några gånger och badda sedan med vanligt vatten. Torka upp med hushållspapper.
Recent Posts
fönsterputsarehur länge håller en diskmaskin