Bli av med dålig lukt – enkel luktsanering

 In Tips & Råd

Då och då uppstår det otrevliga dofter i bostaden. Ofta har det naturliga orsaker, som att man glömt slänga soppåsen med fiskrens, eller att husdjuret kissat på hallmattan. Men ibland smyger sig dofter på och blir starkare och starkare, och det är inte alltid man kan komma på vad det är som orsakar dem. Det kan också hända att man flyttat till en bostad och märker att den luktar svagt obehagligt. En vanlig orsak är till exempel att de som bott där innan varit storrökare och rökt inomhus. Då kan det vara en idé att utföra en ordentlig luktsanering i bostaden.

”En professionell luktsanering utförs av en saneringsfirma med en ozongenerator, som alstrar ozon under en viss tid. Vill eller kan du inte utföra en ozonsanering för att bli av med dålig lukt finns det dock enklare metoder”

En saneringsfirma utför en professionell luktsanering med hjälp av en ozongenerator. När ozonet kommer ut i luften reagerar det med ämnena som finns i luften, som damm, allergener, rök och bakterier. Efter några dagar är luften i bostaden helt ren. Men innan man utför en ozonsanering måste bostaden rengöras och källan till den dåliga lukten måste avlägsnas. Vid mindre problem går det även att använda luftrenare!

Lokalisera källan till doften

Det första du måste göra är förstås att lokalisera källan till lukten. Luktar det rök sitter doften antagligen i tapeterna eller väggfärgen, samt på köksskåp och andra ytor. Med röklukt räcker det inte att bara tvätta av med diskmedel eller såpa. Det finns dock en produkt som faktiskt kan få bort det mesta av doften, som det dessutom är relativt vanligt att man har hemma i skafferiet, nämligen bikarbonat.

Gnid in väggar och andra ytor med bikarbonat (använd en lätt fuktad svamp så att bikarbonaten fastnar på väggen). Låt det sedan sitta över natten. Därefter dammsuger du bort pulvret och tvättar rent med vatten. Om något av röklukten finns kvar kan du upprepa behandlingen för bättre resultat,

Ättika och bikarbonat löser det mesta

Bikarbonat är ett universalmedel mot dålig lukt i hemmet, det funkar mot det mesta. En annan produkt som är utmärkt att använda för att bli av med dålig lukt är ättika. Genom att ställa ut skålar med tjugofyraprocentig ättika runt om i bostaden kan du absorbera dålig lukt på ett mycket effektivt sätt.

Blandat med vatten är också ättika utmärkt som rengöringsmedel. Luktar det illa ur mikron eller kylskåpet kan du skrubba dem invändigt med vatten och ättika så försvinner den dåliga lukten.

Regelbunden hemstädning förebygger dålig lukt

Det är dock viktigt att poängtera att om du inte får bort källan till den dåliga doften så hjälper ingen doftsanering i världen. Är det avloppet som luktar så måste du rengöra det, är det mögel så måste den saneras bort, och så vidare. Var också noggrann med den regelbundna hemstädningen, som faktiskt kan förebygga de flesta av de obehagliga dofter som kan uppstå i en bostad.

Recent Posts
möbeltvätt skinnmöblerflyttstäda kontoret